PRS-ammunta on kivääriammuntaa tyypillisesti keskipitkille ja pitkille matkoille. Termi PRS tarkoittaa alun perin Precision Rifle Series, joka on saanut alkunsa USA:ssa järjestettävistä tarkkuuskivääri kisasarjasta. PRS -termi on yleistynyt määrittelemään lajityypin ja joskus PRS – käännetään muotoon Precision Rifle Shooting.
Laji on noussut Suomen Ampumaurheilu liiton viralliseksi kilpailulajiksi käytännössä vuoden 2024 alussa. Viralliset säännöt löytyvät SAL:n nettisivuilta.
PRS-tyylisessä ammunnoissa on tarkoituksena testata ampujan ampumataitoa erilaisten rastien aikana. Rastit ovat tyypillisesti rajoitettu ajalla sekä laukaisumäärällä. Ampumamatkat vaihtelevat 100 metristä aina 800 metriin saakka, riippuen käytettävästä ampumaradasta voidaan ampua vieläkin pidemmälle.
Rastit
Yleisesti rastit koostuvat eri esteiden takaa ampumisesta ja/tai rastin aikana suoritettavista tehtävistä. Usein rasteilla aika on rajattu kahteen (2) minuuttiin ja laukausmäärä 10 laukaukseen. Poikkeuksiakin rasteissa on mutta ne ilmoitetaan rastikuvauksissa.
Esteinä voidaan käyttää kaikkea autonrenkaista erilaisiin aukkoseiniin, rasteilla voidaan määrätä tietty suoritusjärjestys miten esteiltä kuuluu ampua ja välineitä aseen lisäksi saa käyttää.
Tehtävinä voi olla yksittäisten panosten hakua tietyn matkan päästä tai jonkin asian esim. kahvakuulan siirtelyä laukausten välissä.
Rasteilla liikuttaessa ampumapaikalta toiselle pulttilukkoisessa kiväärissä lukon tulee olla auki ns. ”takana” ja puoliautomaattinen ase on varmistettava. Sama koskee jos tehtävän takia joudutaan ase laskemaan käsistä.
Käytettävät aseet
PRS – tyylisessä lajissa ei ole tarkkaan määrätty minkälaista asetta saa käyttää, tyypillisin ase on hyvällä optiikalla varustettu pulttilukkoinen tai puoliautomaattinen kivääri. Aseen kaliiperiakaan ei ole reserviläisten harjoituksissa rajattu muuta kuin ampumaradan sääntöjen mukaan. Virallisten sääntöjen mukaan aseen maksimikaliiperi on .30 ja maksimi lähtönopeus alle 975 m/s. Yleisesti käytössä ovat 223rem – .308 väliset kaliiperit. Aseen on kuitenkin syytä olla sellainen, että sillä voi ampua tarkasti käytettävän ampumarastin maksimimatkalle.
Muut välineet
Muita käytettäviä välineitä on aseen lisäksi, erilaiset tukipussit, bipodit ja tripodit. Rastikuvauksessa ilmoitetaan sallitut tai ei sallitut välineet. Välineitä on pidettävä kannossa aloitushetkellä, irti maasta. Varusteista tärkeimpänä on tukipussi, joka sijoitetaan esteen ja aseen väliin. Tripodin ”päältä” ei yleensä ammuta vaan tripodia käytetään enemmän takana toisena tukipisteenä aseen perää vasten. Harjoituksissa saat varmasti lainaksi tarvittavia apuvälineitä, mikäli sinulla vielä ei ole omia.