Skip to content

PRS -tyylisten harjoitusten säännöt

Säännöt, joita käytetään Turun Reserviläisten PRS -tyylisessä harjoittelussa v2.0 (päivitetty 20.1.2024):

 

1. Turvallisuus yleisesti

Harjoitukseen osallistuvilla tulee olla voimassa harjoitukseen soveltuva vakuutus, esimerkiksi toimintaturva -vakuutus tai SAL -lisenssi. Vakuutustodistus on pystyttävä näyttämään harjoituksen vetäjälle.

Harjoituksissa noudatetaan turvallisen aseenkäytön neljää kultaista sääntöä:

  • Käsittele asetta aina kuten se olisi ladattu.
  • Älä koskaan osoita aseella mitään, mitä et ole valmis tuhoamaan.
  • Pidä sormi aina liipaisinkaaren ulkopuolella, kun et tähtää maalia.
  • Ole varma maalistasi ja siitä, mitä maalin takana on.

Harjoitusalueen ampumapaikoilla näytetään turvalliset aseiden säilytys ja käsittelypaikat. Näillä paikoilla ei käsitellä patruunoita. Mahdolliset kohdistusampumapaikat ennen varsinaisen harjoituksen aloitusta näytetään harjoituksen vetäjän toimesta.

Aseessa tulee käyttää turvalippua, jonka rastituomari poistaa ja laittaa takaisin rastin ampumasuorituksen jälkeen.

Rastien esittelyssä näytetään käsittely ja ampumasektorit, jos et tiedä kysy!

Mikäli ampuja ampuu vahinkolaukauksen, on muuten toiminnallaan vaarallinen itselleen tai ympäristölleen, rikkoo turvallisuussääntöjä huomautuksista huolimatta. Harjoittelun jatkuminen ampujan kohdalla keskeytetään. Turvallisuussääntöjen noudattamatta jättämisestä seuraa aina ns. ”nolla tulos”.

Jokainen on velvollinen huutamaan Tuli Seis! turvallisuutta vaarantavassa tilanteessa. Tällöin Tuli Seis! -huuto tulee toistaa ja pysähdyttävä kuuntelemaan lisäohjeita.

Kukaan ei saa mennä ampuma-alueelle tai liikkua sen läpi ilman ennakkoilmoitusta ja hyväksyntää kyseisen harjoituksen vetäjältä

2. Ammunnan kulku

 2.1 Tähtäinkuva ennen rastin alkamista ja rastin ”himmailu”

Osallistujat eivät saa ottaa tähtäinkuvaa ladatulla aseella ennen aloituskäskyä, ellei rastikuvauksessa toisin mainita.

Tähtäinkuvan ottaminen on sallittua lataamattomalla aseella rastituomarilta kysyttäessä ennen aloituskäskyä vain yhteen maaliin.

Rasteja ei saa ”himmailla”, mutta maalit saa tarkastaa joko omalla tai harjoituksen vetäjän optiikalla ennen rastien aloitusta.

2.2 Lähtöasento

 Patruunapesän on oltava tyhjä ja lukkolaite (pultti) takana jokaisen rastin alkaessa.

Rastikuvauksen mukaisesti yleensä aseessa on joko;

  • Lipas / makasiini täynnä ja kiinnitettynä
  • Tyhjä lipas/makasiini kiinnitettynä
  • Lipas irrotettuna, jolloin kiinteän makasiinin tulee olla tyhjä, irtolippaat voi olla täynnä, mutta irrotettuna aseesta
  • Rasti voi edellyttää myös erilaisia kiväärin valmiustiloja, jotka poikkeavat yllä mainituista. Tällaisissa tapauksissa vaadittava valmiustila on ilmoitettava selvästi rastikuvauksessa.

 

Mikäli lipasta ei kiinnitetä, kun se on sallittua, tästä ei aiheudu virhettä tai muita toimia, koska osallistuja on aina vastuussa kiväärin käsittelystä.

Mikäli rasti edellyttää, että ampuma-ase ja/tai sen lisäosa on asetettava pöydälle tai muulle pinnalle ennen aloituskäskyä, ne on oltava sijoitettuna rastikuvauksen mukaisesti.

Ellei rastikuvauksessa toisin mainita, ampujan asento ennen rastin alkamista on ”normaalisti seisten”, eli ampuja seisoo normaalisti pystyssä kiväärin kanssa, piippu suunnattuna turvalliseen suuntaan, sormi ulkona liipaisin kaaresta.

Ampuja, joka aloittaa rastin väärällä lähtöasennolla, voi rastituomari vaatia ampumaan rastin uudelleen.

Eri rastit voivat vaatia, että lähtöasento on makuuasennossa, polvillaan, istualtaan tai lähtöasento on muutoin määritelty, asento on mainittava rastikuvauksessa.

Ampujan tulee aloittaa rasti kaikilla vaadituilla / tarvittavilla varusteilla, jotka tulee olla mukana ja irti maasta ts. “kannossa”.

Jos ampuja joutuu uusimaan rastin, ampuja aloittaa rastin uudelleen samalla tavalla ja tarvikkeilla, joita käytettiin myös ensimmäisellä kerralla.

2.3 Lippaan vaihto / lataaminen

Suorituksen aikana ladatessa, lippaanvaihdossa tai tyhjennettäessä asetta kilpailijan sormet on oltava näkyvästi liipaisinkaaren ulkopuolella ja ase on suunnattuna turvalliseen suuntaan.

Mikäli aseessa on lippaan vapautin liipaisinkaaren sisäpuolella, aseen lukon pitää olla auki ja sen jälkeen vasta saa suorittaa lippaan vaihdon, mikäli ampuja suorittaa toiminnon aseen lukko kiinni niin se tulkitaan vaarantavaksi virheeksi, josta seuraa varoitus.

Aseen voi ladata (laittaa pultin kiinni) vasta kun ampujalla on tähtäinkuva. Itselataavalla kiväärillä, mikäli lukkolaite on kiinni ja ase varmistettu, varmistimen voi poistaa kun ampujalla on tähtäinkuva.

2.4 Liikkuminen

Kaikki liikkuminen tulee suorittaa sormi näkyvästi liipaisinkaaren ulkopuolella ja lukkolaite takana (pultti auki), paitsi silloin, kun ampujalla on tähtäinkuva ja ampuja ampuu maaleja liikkuessaan.

Itselataavalla kiväärillä on käytettävä varmistinta tai vedettävä lukkolaite taakse liikuttaessa.

Ase on osoitettava turvalliseen suuntaan koko ajan liikkumisen aikana.

Liikkumiseksi lasketaan mm. seuraavat:

  • Siirtyminen kohteeseen ml. ampumapaikan vaihto
  • Ampuma-asennon vaihtaminen (esim. seisoviltaan polvilleen, istualtaan seisomaan jne.).
  • Kiväärin sijainnin muuttaminen esteellä.
2.5 Ratakomennot

Seuraava ampuja! – Ampuja siirtyy aloituspaikalle piippu käsittelysektorissa

Onko kysyttävää? – Ampuja kysyy mikäli kysyttävää tai kuittaa. Tämän jälkeen rastituomari ottaa latauksenestopuikon pois patruunapesästä

Spotteri valmis, kirjuri valmis? – Tähystäjä ja kirjuri kuittaa rastituomarille

Aloitusasentoon! / Aloitusasentoon, lipas kiinnitä! – Ampuja menee aloitusasentoon ja tarvittaessa kiinnittää lippaan. (Joillain rasteilla lisäkomentoja voi olla Lataa ja Varmista!)

Onko ampuja valmis? – Ampuma kertoo olevansa valmis tai mikäli ampuja on hiljaa, tulkitaan ampujan olevan valmis

Huomio! – Ampumasuoritus alkaa timerin merkkiäänellä

Ampumasuorituksen aikana tähystäjä eli spotteri huutaa kuuluvalla äänellä Hit! mikäli ampuja osuu oikeaan maaliin oikeasta ampumapaikasta. Väärään maaliin, väärästä tai ohi ammutuista laukauksista ei huudeta mitään. Tähystäjä on käytössä sellaisilla rasteilla joiden maalien osumat voidaan havaita kiikarien /tähystysputken avulla.

Lipas irti, patruunat pois liikkuvat taakse! – Ampuja ottaa lippaan irti, tyhjentää aseen jonka jälkeen rastituomari tarkastaa aseen ja asettaa turvalipun patruunapesään.

Suorituksen aikana voi tuomari huomauttaa varomattomasta aseen käsittelystä tai turvallisuussääntöjen venyttämisestä, tällaisia varoituksia on esimerkiksi: Sormi!, Piippu!, Lukko auki!, Varmista!. Mikäli varoituksia ei noudateta, keskeytetään rastin suoritus huutamalla Tuli Seis! jollon ampujan on pysähdyttävä ja jäätävä odottamaan rastituomarin lisäohjeita.

3. Aseet ja varusteet

Sallitut kaliiperit menevät ampumaratojen mukaan, tyypillisesti 0.22–0.338. Harjoituksien vetäjällä on oikeus katsoa aseiden kaliiperit ja kieltää kielletyn kaliiperin omaavan aseen käyttäjää osallistumasta harjoitukseen. Kuitenkin jokainen aseenkäyttäjä on vastuussa harjoituksia järjestettävän radan sallittujen kaliiperien käytöstä.

Sallitut luodit ovat tavallisia lyijysydämellisiä luoteja FMJ tai OTM. Kovametalliset luodit ovat kielletty.

Sallitut muut varusteet tai niiden rajoitukset ilmoitetaan rastikuvauksissa (esimerkiksi saa käyttää yhtä tukipussia tai tripodia).

Aseeseen kiinteästi asennetut varusteet saavat lähtökohtaisesti olla aseessa kiinni vaikka niitten käyttö olisi rastikuvauksessa kielletty, tällaisia varusteita ovat esimerkiksi bipodit.

Rastilla käytettävissä lippaassa tai lippaissa saa olla vain rastikuvauksessa mainitun laukaisumäärän verran patruunoita. Lisäpatruunoita saa pitää erillisessä telineessä (esim. aseen sivussa) tai taskussa häiriötilanteita varten, mikäli rastikuvauksessa määrätyn verran laukauksia ei pysty normaalisti ampumaan.

4. Yleinen toiminta rasteilla / harjoituksissa

Rastit rakennetaan yhdessä ennen varsinaisen harjoituksen alkua ja myös puretaan harjoituksen loputtua. Tämä menettely mahdollistaa harjoituksien mielekkään järjestämisen sekä sujuvan aikataulun.

Harjoituksissa sovitaan yleensä kiertävät tähystäjät ja kirjurit. Rastin vetäjä tarjoaa kirjaamiseen tarvittavat välineet ja opastaa niiden käyttöön.

5. Tulokset

Tulosjärjestys ratkaistaan osumapisteiden määrällä. Tasapisteiden sattuessa tulosjärjestykseen ratkaisee etukäteen ilmoitettu ”tie breaker” -rastin pistemäärä, sen jälkeen ”tie breaker” -rastin suoritusaika, mikäli sellainen rasti on harjoituksissa määritelty.

Tulokset julkaistaan Turun Reserviläisten Practiscore -sivuilla. Tuloksia kannattaa hyödyntää oman osaamisen kehityksen seuraamiseen.

Säännöt PDF tiedostona

Takaisin PRS  sivulle